ΤΑΞΕΙΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

IMG_0161ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ  ΚΕΕΡΦΑ

Στο τέλος της σχολικής χρονιάς επέλεξε το Υπουργείο Παιδείας να στείλει ενημερωτική εγκύκλιο με την υπάρχουσα νομοθεσία για τις εγγραφές των παιδιών των προσφύγων στα σχολεία, σύμφωνα με την οποία οι δ/ντές των σχολείων είναι υποχρεωμένοι να δεχτούν τις αιτήσεις εγγραφής που γίνονται από τους κηδεμόνες των παιδιών.

Αν είχε σταλεί από το Γενάρη, την ώρα που δήλωνε η κυβέρνηση ότι θα ενταχθούν τα παιδιά των προσφύγων στα δημόσια σχολεία, αυτό θα είχε οργανωθεί για τη νέα σχολική χρονιά και δεν θα υπήρχε το φαινόμενο δ/ντές σχολείων παράτυπα να αρνούνταν να δεχτούν τις αιτήσεις εγγραφής.

Μόνο επειδή εκπαιδευτικά σωματεία και δυνάμεις του αντιρατσιστικού κινήματος έχουν πολύ καιρό κινητοποιηθεί ξεκίνησαν οι εγγραφές σε δημοτικά και γυμνάσια.

Η εγκύκλιος στάλθηκε αφού τα σχολεία άδειασαν και από τους διευθυντές. Άραγε ποια μέτρα ενημέρωσης των προσφύγων πήρε το Υπουργείο Παιδείας, πλην της αριθμητικής καταγραφής τους; Πως θα ενημερωθούν από το Υπουργείο για το δικαίωμα και τη διαδικασία εγγραφής; Έχει τυπώσει το Υπουργείο ενημερωτικό υλικό στις γλώσσες των προσφύγων; Έχει συγκροτήσει κλιμάκια ενημέρωσης των προσφύγων;

Βέβαια το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει ακόμα σχεδιάσει πως θα γίνει η ένταξη των παιδιών. Χρειάζονται τάξεις υποδοχής για την εκμάθηση της γλώσσας και προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικό.

Επίσης, τα παιδιά δεν μπορούν να παραμείνουν εγκλωβισμένα μέσα στα στρατόπεδα «φιλοξενίας» ούτε βέβαια οι υπόλοιποι πρόσφυγες. Ο γγ του Υπουργείου Παιδείας, Γ. Παντής, σε συνέντευξη του στην Εποχή είχε πει ότι «δεν είναι δυνατόν να επιχειρεί κανείς να διαπαιδαγωγεί και να εντάσσει παιδιά που διατηρεί κατά οποιονδήποτε τρόπο έγκλειστα.»

Διεκδικούμε την ελεύθερη και δωρεάν μετακίνησή τους με τα μέσα συγκοινωνίας, περίθαλψη και πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία και ταυτόχρονα τη στέγαση μέσα στις πόλεις και την ένταξη τους στον κοινωνικό ιστό. Η δημιουργία αντισταθμιστικών όρων μέσα στην εκπαίδευση για αυτά τα παιδιά θα συμβάλλει στην ομαλή συμβίωση με τα υπόλοιπα και θα απαλύνει τις νεανικές ψυχές από τη βαρβαρότητα του πολέμου και των διώξεων που τις σημάδεψε.

Οι εκπαιδευτικοί, κομμάτι του μεγάλου κινήματος αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που ξεδιπλώθηκε ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, παλεύουν για να είναι καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες και τα παιδιά τους, να ανοίξουν τα σύνορα και οι πόλεις ενώ ταυτόχρονα αντιστέκονται στις μνημονιακές επιταγές της Κυβέρνησης και της ΕΕ, που διαλύουν τη Δημόσια Παιδεία.

Με τους αγώνες μας θα τα πετύχουμε! Καλούμε τους εκπαιδευτικούς και τους αλληλέγγυους να στηρίξουν τη δράση ενημέρωσης των προσφύγων το δίμηνο Ιούλη και Αυγούστου ώστε θα εξασφαλίσουμε ότι όλα τα παιδιά θα εγγραφούν στις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη.

H KEEΡΦΑ στηρίζει στην Πρωτοβουλία ΑΘΗΝΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ και συμμετέχει στην επόμενη ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΕΜΠΤΗ 7 ΙΟΥΛΗ, 7ΜΜ ΣΤΟ 5Ο ΛΥΚΕΙΟ, ΑΡΑΧΩΒΗΣ ΚΑΙ ΑΣΚΛΗΠΕΙΟΥ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s