ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ 21/4/2016 ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΟΙΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΙΣ 20/4/2016

peiraias paidi niki

Με την συμμετοχή εκατοντάδων εργαζομένων αλλά και την έντονη και μαζική παρουσία πολλών προσφύγων Σύριων – Αφγανών κ.λπ πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η συγκέντρωση – εκδήλωση στο λιμάνι του Πειραιά που συνδιοργάνωσαν από κοινού Εργατικά Σωματεία του Πειραιά και της Αθήνας σε συνεργασία με την αντιρατσιστική – αντιφασιστική οργάνωση ΚΕΕΡΦΑ, στην Πύλη Ε2.
Σημειώνεται ότι αρχικά η κυβέρνηση μέσω της Διοίκησης του ΟΛΠ επιχείρησε να απαγορεύσει την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης επικαλούμενη λόγους ασφαλείας….
Οι έντονες διαμαρτυρίες και η αποφασιστικότητα των συνδικάτων, πολιτικών κομμάτων κι άλλων συλλογικοτήτων ανάγκασαν την κυβέρνηση σε υποχώρηση και αναδίπλωση και τελικά επέβαλαν στο δημόσιο λιμάνι να γίνει μια μεγάλη εκδήλωση αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες στην οποία αναδείχθηκε η διεθνιστική αλληλεγγύη των εργαζομένων σε πρόσφυγες και μετανάστες.
Την συγκέντρωση συνδιοργάνωσαν τα Σωματεία ΠΕΝΕΝ, Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος, Σύλλογος Υπαλλήλων ΝΑΤ, Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων των εργαζομένων στην Ναυτιλία και τον Τουρισμό (ΤΑΝΠΥ), Πανελλήνιος Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΝΑΤ, ΠΡΟΣΠΕΡΤ, Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ), Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) σε συνεργασία με την ΚΕΕΡΦΑ.
Στην διάρκεια της συγκέντρωσης μίλησαν και χαιρέτισαν οι εκπρόσωποι όλων των φορέων καθώς επίσης και εκπρόσωποι των προσφύγων οι οποίοι έκαναν εκτενή αναφορά στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όπως είναι αυτά της πρόσβασης στις δομές και τις υπηρεσίες της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, των άθλιων συνθηκών διαβίωσης και ζωής στους καταυλισμούς – στρατόπεδα που έχουν διαμορφωθεί αλλά και στον χώρο του λιμανιού του Πειραιά.
Αναφέρθηκαν πολλά περιστατικά προβλημάτων υγείας που αντιμετώπισαν οι ίδιοι, οι οικογένειες και τα παιδιά τους στα οποία δεν παρέχονται στοιχειώδεις υπηρεσίες υγιεινής.
Σημείωσαν την ανάγκη να εξασφαλισθεί πρόσβαση στην παιδεία, σε διάφορες υπηρεσίες του ελληνικού κράτους για την εξασφάλιση ασύλου και ανέφεραν την παντελή έλλειψη μεταφραστών καθώς και πολλές ακόμη τραγικές ελλείψεις τόσο στα λεγόμενα «Κέντρα Φιλοξενίας» όπως είναι το Σχιστό, το Ελληνικό, ο Ελαιώνας, ο Σκαραμαγκάς ενώ χειρότερη είναι η κατάσταση όπως κατήγγειλαν σε διάφορα νησιά.
Τέλος ευχαρίστησαν τα εργατικά Σωματεία για την σημαντική αυτή πρωτοβουλία και τόνισαν την ανάγκη συνεργασίας με όλα τα κινήματα αλληλεγγύης με σκοπό να επιλυθούν τα οξύτατα προβλήματα που διεκδικούν στα πλαίσια των δικαιωμάτων τους.
Στην ομιλία – παρέμβασή του ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ σημείωσε ότι η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί συνέχεια πολλών αντίστοιχων δράσεων και παρεμβάσεων που είχε αναπτύξει όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα η ΠΕΝΕΝ και άλλα εργατικά Σωματεία με σκοπό να εκφραστεί η αλληλεγγύη του ελληνικού λαού και των εργαζομένων στους πρόσφυγες και μετανάστες.
Όπως τόνισε οι πρωτοβουλίες αυτές πρέπει να ενταθούν, να διευρυνθούν, να πάρουν μαζικό χαρακτήρα, να επιδιωχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση και συντονισμός με τις αντίστοιχες συλλογικότητες και φορείς των προσφύγων έτσι ώστε να εξασφαλισθούν ανθρώπινες συνθήκες σε αυτούς (πραγματικά κέντρα φιλοξενίας και όχι στρατόπεδα γκέτο) εντός των ιστών των πόλεων.
Στην συνέχεια κατήγγειλε τους πολέμους που προκαλούν και υποκινούν οι δυνάμεις του ιμπεριαλισμού (ΗΠΑ – Ε.Ε – Ρωσία) και οι οποίες αποσκοπούν στην ενίσχυση του ρόλου και της επιρροής τους στην περιοχή της Μεσογείου έως το Αφγανιστάν με σκοπό να προωθήσουν τα γεωστρατηγικά συμφέροντά τους και ταυτόχρονα να λεηλατήσουν και να εκμεταλλευτούν τον παραγωγικό πλούτο αυτών των χωρών. Η επιθετικότητα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και ο ανταγωνισμός μεταξύ τους για την επιβολή της κυριαρχίας τους είναι το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της περιόδου σε μια σειρά χώρες και από αυτό προκύπτουν και οι μεγάλοι κίνδυνοι για την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, της Βόρειας Αφρικής και αλλού.
Αυτοί είναι υπαίτιοι των μεγάλων και μαζικών προσφυγικών ροών προς την χώρα μας και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Από την μια ο ιμπεριαλισμός προκαλεί και δημιουργεί πολέμους και από την άλλη «κλειδώνει» τα σύνορα, σηκώνει τους φράκτες και η λεγόμενη Ευρώπη της δημοκρατίας, του πολιτισμού και της αλληλεγγύης δείχνει το πραγματικό και αποκρουστικό της πρόσωπο.
Η Συμφωνία Ε.Ε – Τουρκίας αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα που επιβεβαιώνει αυτόν τον ισχυρισμό μας, η συμφωνία αυτή επισημοποιεί την γραμμή της Ευρώπης φρούριο, του αποκλεισμού των προσφύγων και τον εγκλωβισμό τους σε Τουρκία και Ελλάδα, ανοίγει τον δρόμο για μαζικές απελάσεις, πολιτική που η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε και απαρέγκλιτα εφαρμόζει.
Η συμφωνία αυτή καταπατά και τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα των προσφύγων όπως αυτά προβλέπονται και κατοχυρώνονται στο διεθνές δίκαιο.
Αυτήν την συμφωνία το εργατικό κίνημα οφείλει και πρέπει να την αντιπαλέψει έτσι ώστε να ανοίξουν τα σύνορα και να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των προσφύγων.
Ταυτόχρονα πρέπει να διεκδικήσουμε στην χώρα μας και από την κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως την ρατσιστική πολιτική των απελάσεων, να δημιουργηθούν κέντρα φιλοξενίας με την παροχή όλων των υπηρεσιών που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους.
Στο σημείο αυτό έκανε άμεση σύνδεση των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζονται στην χώρα με τις δρακόντιες περικοπές της κρατικής ενίσχυσης προς τα δημόσια νοσοκομεία, την υγεία και την περίθαλψη και τόνισε την ανάγκη να ενισχυθούν οι θέσεις εργασίες σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Στην συνέχεια επισήμανε την ανάγκη με όρους εργατικού κινήματος να αναπτυχθεί παράλληλα με το αντιρατσιστικό κίνημα και η αντιφασιστική δράση των Σωματείων και στην κατεύθυνση αυτή επιβάλλεται να απομονωθεί ιδεολογικά και πολιτικά η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή και άλλα νεοφασιστικά μορφώματα. Η δίκη και καταδίκη των Χρυσαυγιτών για τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει πρέπει να γίνει υπόθεση και του εργατικού κινήματος.
Ταυτόχρονα με αφορμή την αρχική απαγόρευση της συγκέντρωσης των εργατικών σωματείων, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη εδώ και μήνες μέσω της Διοίκησης του ΟΛΠ νομιμοποιήσει την κινέζικη COSCO που έχει άτυπα λόγο και ρόλο στο λιμάνι του Πειραιά πριν ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης και οι ενδείξεις που έχουμε είναι ότι εάν ολοκληρωθεί το ξεπούλημα του ΟΛΠ θα αλλάξει άρδην η εικόνα αλλά και τα δικαιώματα των εργαζομένων και η ίδια η παρουσία των εκπροσώπων των συνδικάτων σε αυτό.
Γι’ αυτό το εργατικό κίνημα και τα Συνδικάτα οφείλουν και πρέπει να αγωνισθούν με συνέπεια και αποφασιστικότητα μέχρι τέλους για να μην ξεπουληθεί το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μας στην πολυεθνική – κρατική κινέζικη COSCO.
Τέλος υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να δώσουν μαζικό αγωνιστικό και μαχητικό μήνυμα στην 48ωρη απεργία με αφορμή το αντιασφαλιστικό και φορομπηχτικό νομοσχέδιο που η κυβέρνηση θα καταθέσει στην Βουλή εντός αυτής της εβδομάδας.
Ο επόμενος σταθμός σε συνδυασμό με την απεργιακή κινητοποίηση θα πρέπει να είναι ο ταξικός γιορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς στις 8/5/2016 όπου οι συγκεντρώσεις θα πρέπει να πάρουν παλλαϊκό και πανεργατικό χαρακτήρα καταγγελίας της μνημονιακής κυβερνητικής πολιτικής αλλά και προβολής ενός εναλλακτικού σχεδίου εξόδου από την κρίση που θα υπηρετεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του λαού και των εργαζομένων και ο οποίος πρέπει να είναι στον αντίποδα του ευρωμονόδρομου και της Ε.Ε.

Για την Διοίκηση
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Νταλακογεώργος Αντώνης Κροκίδης Νικόλαος

http://penen.gr/%CF%80%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CE%BD/%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85/item/2570-%CE%B5
%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CF%83%CF%89%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%81%CE%B1%CF%84%CF%83%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA%CE%B5%CE%BD%CF%84%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%86%CF%85%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BB%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B1%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%83-20-4-2016

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s